Meritzo Wellness Ayurveda

Ayurveda

Ayurveda är sanskrit ( Indiens motsvarighet till latin ) och betyder “ kunskap om livet “ eller kunskap om allt levande. Den ayurvediska läkekonsten är ett av världens äldsta medicinska system. Den i västvärlden mest kända delen av ayurveda är den så kallade tridosha-teorin. Om du har hört talas om ayurveda har du säkert hört orden vata, pitta och kapha som är de tre doshorna och kan beskrivas som tre dynamiska krafter eller energier. Enligt ayurveda består vi människor och allt levande runt omkring oss av de tre doshorna som i sin tur är uppbyggda av de fem elementen, rymd, luft, eld, vatten och jord. I oss människor har vata, pitta och kapha var och en ansvar för olika fysiologiska och psykologiska funktioner.

Vata

Vata består av rymd- och luftelementet och i kropp och sinne sköter vata om all form av rörelse, bl.a blodcirkulation, muskelrörelser, nervsignaler och våra tankar. Eftersom vata är vårt luftelement och står för just rörelse är vatas naturliga egenskaper bl a oregelbunden, lätt, kall och torr. Personer som har mer av vata-energin är som vinden, snabba, rörliga, lätta, tunna med varierande energi och humör, de styrs mycket av sina känslor.

Pitta

Pitta består av eldelementet (och lite vatten) i kropp och sinne ansvarar pitta för bl.a ämnesomsättning och förbränning, inre och yttre seende och vårt intellekt. Hos pitta är det fram för allt eldens egenskaper som dominerar vilket ger kvaliteter som varm, het, skarp och lätt. En person med pitta som dominerande dosha är ofta ambitiös, målinriktad och har ett skarpt intellekt.

Kapha

Kapha är uppbyggt av jord- och vattenelementet och ansvarar fram för allt för uppbyggnad, struktur och smörjning av kroppen, även vårt immunförsvar. Kapha är vårt jordelement vilket ger grundande egenskaper som stabil, tung, långsam, kall och mjuk. En kaphadominerande person är till sin natur stabil, omhändertagande och tålmodig.

Vi är alla unika

Vi har alla vår egen unika sammansättning av vata, pitta och kapha i vår konstitution, en kombination som bestäms redan innan vi föds, vid befruktningtillfället. Alla tre doshorna finns alltid närvarande men oftast är det en eller två som är dominerande. Förhållandet mellan doshorna är inte konstant genom livet, utan ändras genom inre och yttre omständigheter.

Obalans

Vata, pitta och kapha påverkar kroppen i olika riktningar. När det finns lagom av dem i kroppen skapar de hälsa och balans, men när det finns för mycket eller för lite leder det till obalans i kropp och sinne. Ayurveda handlar mycket om hur man genom sin livstil kan förebygga obalanser i kroppen. Hälsa är något individuellt, vi är alla olika och behöver därför olika hälsoråd beroende på vem vi är. Läkande krafter jobbar hela tiden i kroppen och om du hjälper din kropp lite på traven skapar du din egen hälsa.

Balans

Årstider och klimat påverkar vår hälsa, att följa naturens rytm så mycket som möjligt gör dig frisk och sund. I ayurveda anpassar man kosten och sin livsstil efter sin ålder, olika årstider och dygnets timmar för att undvika obalans. Ayurveda menar att vår hälsa och vårt välbefinnande påverkas av livet, vår omgivning, våra relationer, vår kropp, vårt sinne, våra tankar och vårt medvetande. Ytterst handlar balans och obalans om vårt förhållande till livet i sin helhet.

Ayurvedisk hälsorådgivning

På en ayurvedisk hälsorådgivning får du efter bl.a pulsläsning råd och rekommendationer som stödjer och utvecklar din hälsa. Enligt det ayurvediska sättet att se på livet och vår hälsa påverkas vi alla olika beroende på vem vi är. Kost, motion, årstid, miljö, relationer och känslor är omständigheter som påverkar vår balans. Genom ayurvediska kostråd, dagliga rutiner och enkla livsstilsförändringar kan du uppnå större balans och en förbättrad hälsa. Du får skräddarsydda råd anpassade efter dina behov.

Ayurvediska behandlingar

Abhyanga

Abhyanga är en skön och lugnande helkroppsmassage som ges med varm olja. Kroppen masseras med ett mjukt, lätt tryck och lugna svepande rörelser. Behandlingen stärker nervsystemet och är djupt avslappnande för både kropp och sinne. Cirkulationen och vitaliteten ökar och muskler och leder mjukas upp. Värmen, oljan och rörelserna renar också kroppen från slaggprodukter. Abhyanga är speciellt välgörande vid vata-obalanser men passar alla som behöver återhämtning och djup vila.

Vishesh

Vishesh är en lite kraftigare helkroppsmassage där trycket ökar jämfört med abhyanga. Vishesh ges med varm olja och har abhyangans effekter men kan också lösa djupt liggande spänningar. Det ökade trycket i de svepande rörelserna stimulerar musklerna, förbättrar cirkulationen och frigör slaggämnen på djupet. Avslappnande och skön för den som känner sig tung i kroppen och behöver återhämtning för både kropp & själ.

Garshan

Garshan är en helkroppsmassage som renar lymfsystemet och ökar förbränningen i fettvävnaden. Den förbättrar matsmältningen, ämnesomsättningen och cirkulationen samt motverkar celluliter och trötthet. Behandlingen görs med råsidenvantar och avslutas med oljemassage. Garshan är en bra behandling för den som har kapha-obalanser eller när mycket slaggprodukter, ama har ansamlats i kroppen. Passar extra bra under våren som en reningskur. Bra att ta i kombination med Abhyanga eller Vishesh.

Shiroabhyanga

Shiroabhyanga är en lite mer kraftfull och energigivande huvudmassage där man även behandlar ansikte, nacke och skuldror för att lösa upp stress och spänningar som har lagrats här och motverka huvudvärk och stelhet i området. Shiroabhyanga stimulerar cirkulationen i huvudet och lugnar sinnet och tänkandet. Klarheten i sinnet ökar. Ges i kombination med abhyanga helkroppsmassage med varm olja.

Marma

” En unik behandling för djup avslappning och balansering av kropp och livskraft ”

Marmapunkter är punkter på kroppen där förbindelsen mellan kropp och sinne är extra livaktig. Marmapunkter är ett slags knutpunkter där shrotas går samman, shrotas är kanaler som finns på alla nivåer i kroppen, fysiskt, mentalt och själsligt.

En marmabehandling börjar med en kort konsultation med pulsläsning för att bestämma vilka oljor och punkter som ska behandlas. Marmapunkterna stimuleras med essentiell olja, mycket lätt beröring samt terapeutens uppmärksamhet. Behandlingen avslutas med behandling av de tre huvudmarmaerna, terapeutens händer hålls på var sida om kroppen vid området för varje mahamarmapunkt, bäcken, hjärta och huvud.

Djupt avslappnande och balanserande för sinne och kropp, stimulerar kroppens egen självläkningsprocess. Bra att ta i kombination med Abhyanga.